fbpx

Ako si vybrať ten správny med? Prehľad druhov a ich účinkov

honey, jar, honey dipper, honey wand, honey spoon, container, glass jar, glass container, sweet, tasty, food, delicious, healthy, natural, organic, nutrition, honey, honey, honey, honey, honey

Čo je med?

Med je prírodné sladidlo, ktoré vyrábajú včely z nektáru kvetov alebo medovice (sladká miazga rastlín, ktorú vylučujú napr. vošky).

Med je známy svojimi prívlastkami ako „tekuté zlato či elixír života“.

Ako med vzniká?

Včely nazbieraný nektár alebo medovicu premieňajú pomocou enzýmov vo svojom tráviacom systéme a následne ho ukladajú do plástov, kde z neho odparujú vodu, až vznikne hustý a trvácny med.

Kvalita medu teda závisí predovšetkým od prírodného prostredia a práce včiel, pričom úlohou včelára je zachovať túto kvalitu bez jej narušenia.

Aké sú účinky medu?

Med má nielen výbornú chuť, ale aj množstvo blahodarných vlastností – obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty. Bežne sa používa nielen ako sladidlo, ale aj ako prírodný prostriedok na:

  • podporu imunity
  • liečenie rán
  • upokojenie hrdla a zmiernenie kašľa
  • podporu trávenia
  • upokojenie nervovej sústavy
  • pokojný spánok a veľa iného.

Plusom je, že med sa vstrebáva v ľudskom tele postupne a tak hladina cukru v krvi stúpa pozvoľna. Med na rozdiel od repného cukru nespôsobuje zubný kaz.


Medy triedime nasledovne:

  1. Podľa výskytu ich základných zložiek na medy:

k v e t o v é  (pochádzajúce z nektáru kvetov, sú jasnejšej farby ako medovicové)

m e d o v i c o v é (pochádzajúce z výlučkov hmyzu parazitujúceho na rastlinách)

z m i e š a n é (pochádzajúce z nektáru a medovice)

Už ste sa zoznámili s ponukou skvelých medov od Včelárstva Vargapál?


Ďalej medy triedime podľa obdobia ich znášky na medy:

z jarnej znášky (väčšinou z ovocných stromov),

z letnej znášky (väčšinou z agátov, líp, malín a lúčneho kvetenstva),

z neskorej znášky (z neskoro kvitnúcich rastlín, ako čistec, slnečnica).


Najznámejšie druhy medov sú:

Medy z ovocných stromov – svetlej farby, príjemnej chuti a vône. Ľahšie kryštalizujú.

Medy agátové – sú jasných farieb, typickej vône po agátovom kvete, ľahšie stráviteľné (najvhodnejšie pre diabetikov). Čisto agátový med ostáva dlhšie tekutý lebo obsahuje až o polovicu viac ovocného cukru než hroznového.          

Medy lipové – majú zlatožltú farbu, vôňu a chuť po lipovom kvete, ťažko kryštalizujú. Upokojujú trepot srdca. Výborné pri suchom kašli a prechladnutí. Pre pokojný spánok užívajte 1 polievkovú lyžicu lipového medu 1 hodinu pred spaním.

Ako si vybrať ten správny med? Prehľad druhov a ich účinkov - 1
Kliknite na obrázok a spoznajte našu ponuku skvelých a svetovo oceňovaných medov.

Medy z lúčnych kvetov – majú žlto-oranžovú, niekedy hnedú farbu s charakteristickou vôňou po tom ktorom kvete. Tieto medy zostávajú dlhšie tekuté.

Medy z poľných kultúr – majú rôzne jasnejšie a tmavšie sfarbenie, skôr alebo neskôr kryštalizujú v celej hmote (napríklad z repky). Repkový med podporuje imunitu, má v sebe ako jediný z medov protirakovinové zložky.

Medy medovicové – majú tmavšie, červenohnedé až tmavohnedé sfarbenie, niekedy so zelenkastým odtieňom. Zostávajú dlhšie tekuté alebo kryštalizujú kašovite. Majú silné antioxidačné a antibakteriálne účinky.

Je med vhodný pre deti?

Malým deťom sa doporučuje podávať med až po dovŕšení veku jedného roka, kedy si už telo dieťaťa dokáže poradiť s botulotoxínom, ktorý sa niekedy môže vyskytovať v mede. Najvhodnejší pre deti je agátový med, lebo je najľahšie stráviteľný. Medovicový med je vhodný pre deti až od 3 rokov, lebo obsahuje dextríny – cukry, ktoré sú ťažšie stráviteľné.

Ako skladovať med?

Med sa má skladovať na tmavom a suchom mieste. Pre dlhodobé skladovanie je ideálna teplota 15 °C.

Nákupný košík