RODINNÁ VČELIA FARMA VARGAPÁL

Agátový, lipový, lúčny, repkový, slnečnicový, medovicový, pastovaný, facéliový, vresový či z lesných malín a černíc –  prvotriedny med z včelnice Hraň na južnom Zemplíne.

Rodinné včeláranie

Včeláreniu sa naša rodina venuje už viac ako 100 rokov

Starý otec bol rodený gazda – popri práci agronóma sa doma staral o množstvo domácich zvierat. Na dvore sme mali kravy, ošípané, zajace, sliepky, kačice, holuby, morky … no a samozrejme včely. Odmalička nás viedol k láske k týmto zvieratkám. Tak som získal nielen vzťah k 40 včelstvám, ktoré starý otec obhospodaroval, ale aj základy včelárenia.

Neskôr sme počty včelstiev rozšírili a prevádzku zmodernizovali. Dnes obhospodarujeme vyše 200 včelstiev na 8 stanovištiach. So včelstvami kočujeme, aby sme našim zákazníkom vedeli ponúknuť širokú paletu medov. U nás, na južnom Zemplíne, máme repkový, agátový, slnečnicový, facéliový a niektoré druhy lúčnych medov. Za lipou chodíme na Gemer. Medovicové a lesné medy naše včielky prinášajú vo Volovských vrchoch.

Vybudovali sme novú prevádzku na spracovanie a balenie medu. Od Regionálnej a veterinárnej správy sme získali štatút prevádzky, ktorý nám umožňuje zásobovať nielen našu firemnú prevádzku, ale v budúcnosti vyvážať náš med aj na európske trhy. Prevádzka pracuje pod neustálom dohľadom veterinárnej správy, čo je zárukou vysokej hygieny a kvality nášho medu.

100% Prírodný med

100% Prírodný med

medový pohár

Viac ako 100 rokov rodinného včelárenia

včelí plast

Viac ako 200 obhospodarovaných včelstiev

Pri spracúvaní medu sa snažíme dodržiavať všetky pravidlá práce s potravinami a s medom:

  1. V medníkoch úľov používame len panenské svetlé plásty. Med tak nie je kontaminovaný košieľkami po vývoji lariev včiel
  2. Na liečenie včelstiev proti klieštikovi používame biotechnické opatrenia a ekologické liečivá /kyselinu mravčiu a šťavelovú/. Chemické prostriedky používame len na krížovú kontrolu úspešnosti ekologických liečiv. Výsledkom je, že v našich medoch sa nenachádzajú žiadne reziduá po liečení. Dôkazom sú laboratórne testy našich medov na svetových súťažiach Apimondia. Najprísnejšími testami prešli všetky naše medy a následne získali množstvo svetových ocenení.
  3. Pri práci s medom používame len nerezové technológie a špeciálne plasty nekontaktujúce med.
    Do nášho medu sa nedostávajú ťažké kovy. Dôkazom sú opäť laboratóne testy z Apimondií.
  4. Stekucovanie medu kontrolujeme termostatmi a následne prístrojmi od firmy Merck kontrolujeme HMF.
    Hydroxidmetalfurfural /HMF/ indikuje starnutie medu spôsobené hlavne prílišným zahrievaním.

Slovenská príroda poskytuje včielkam výborný nektár a medovicu. 
Naším cieľom je, aby sme tento skvelý produkt našich včiel priniesli na Váš stôl v nezmenenej podobe – tak ako ho vytvorili príroda a včely.

Med a jeho účinky

Med tvorí zmes glukózy, fruktózy a veľmi nízky objem vody. Vyznačuje sa mnohými prívlastkami ako tekuté zlato či elixír života. Vďaka svojmu prírodnému zloženiu je právom zaradený medzi tzv. superpotraviny. Je preukázané, že med pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Pomáha liečiť viaceré vírusové ochorenia a posilňuje imunitný systém.

Med je odporúčaný aj pri ochoreniach dýchacích ciest, prechladnutiach, rôznych zápaloch ústnej dutiny či chrípkach. Taktiež podporuje trávenie, zbavuje organizmus jedov a má upokojujúce účinky na nervovú sústavu. Navyše zlepšuje kvalitu spánku, a preto sa odporúča jeho konzumácia pred spaním. Mnohí užívajú med aj pri zmiernení migrén, zjemnení popraskaných pier či na kozmetické účely (čistenie pleti, kúry na vlasy, medová masáž a i.).

Včelár T. Vargapál - liečivé účinky včelých produktov

Hľadáte kvalitný med, včelie produkty  alebo iné produkty z medu?

Vyberte si z našej bohatej ponuky

Pozrite si naše ocenenia

Blog

Kontrola znášky

Kontrola znášky

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis …
Zobraziť článok
Otváranie úľu

Otváranie úľu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis …
Zobraziť článok
Nákupný košík